[Letölthető változat]
Publikálva: Neményi, M. – Lőrincz, A. (2002): Ultrahangtérben kialakuló sejtroncsoló hatás
értékelése a szelektív biológiai hatások tükrében. XXIX. Óvári Tudományos
Napok, Mosonmagyaróvár, 2002. október 3-4. p. 111. Teljes anyag megjelent CD
lemezen. (előadás
+ poszter) ULTRAHANG TÉRBEN KIALAKULÓ SEJTRONCSOLÓ HATÁS
ÉRTÉKELÉSE A SZELEKTIV BIOLÓGIAI HATÁSOK TÜKRÉBEN Kísérleteink célja, hogy megfelelő elméleti és
gyakorlati háttér segítségével szelektív ultrahanghatást érjünk el, mégpedig
úgy, hogy a közeg bizonyos komponenseit inaktiváljuk,
míg más komponenseket pedig érintetlenül hagyunk.
Vizsgálataink során 9 W/cm2 teljesítmény és 1,117MHz
frekvencia mellett meghatároztuk, a Saccharomyces
cerevisiae pékélesztő mikroorganizmus
szuszpenziónak azt a koncentrációját, amely az adott besugárzási körülmények
között képes megszűntetni az ultrahangtérben zajló kavitációs
jelenséget, amit kavitációs határkoncentrációnak
neveztük el. Ezután, a kavitációs határkoncentráció
többszörös mennyiségeivel biológiai és fizikai vizsgálatokat végeztünk, a
pékélesztő vitalitásában, besugárzás hatására bekövetkező változások
tanulmányozására, a hangtérben kialakuló akusztikus jelenségek nyomon követése
mellett. Megállapítottuk, hogy az ultrahang besugárzás folyamán, a hangtérben
komplex jelenség-hatás láncreakció zajlik, mely dinamikus egyensúlyi állapot
kialakulásáig vezet. Kiderült, hogy a kialakuló akusztikus jelenségek
alapvetően befolyásolják a sejtek túlélési dinamikáját, ami a szelektív
sejtkezeléseknek, a sejtek adott kezelésre vonatkozó fogékonysága szerinti
alapja. CELL VIABILITY
ESTIMATION UNDER DIFFERENT ACOUSTIC PHENOMENAS AND THE POSSIBILITY OF SELECTIVE
CELLBIOLOGICAL TREATMENT WITH ULTRASOUND Our experimental goal is realization the selective treatment
with ultrasound again some underirable
particle of whole ultrasonic field where besides
any valuable particle. Such situation for example
the underirable particles like the pathogen microbes
in the food
products. We used 9 [W/cm2] power and 1,117 [MHz] frequency ultrasound A conventionally freeze-dried Saccharomyces
cerevisiae yeast was our test microbe.
We measured the cavitation threshold concentration [g/l] from this microbe
suspension. Then we used the
manifolds of this cavitation threshold concentration of the microbe
suspension in the sound field.
In this way
formation several acoustic phenomenas in the sound
field. This phenomenas is the acoustic cavitation, the standing wave and the acoustic
streaming. Under these phenomenas we measured the
cell viability simultaneous with methylen blue test. The first result, the
suspension concentration influence the formation
and the threshold
values of acoustic phenomenas. Second, the survive
ability influenced from acoustic phenomenas
of cell suspensions.
So the cell
viability depend on cell concentration
of sound field. The conclusion from examination, in the ultrasound
field a dominant acoustic phenomena and biological effect interaction or chain reaction
occur under the irradiation. |