[Letölthető változat]
Publikálva:
Lőrincz, A. – Neményi,
M. (2002): Akusztikai kavitáció kialakulásának
koncentrációfüggése szuszpenziókban. (Occurrence of Acoustical Cavitation in
Suspensions and its dependence from the Concentration.) Élelmiszerfizikai
közlemények. (Journal of Food Physics) Vol. XIII – XIV – XV - XVI. pp. 25-39. Akusztikai kavitáció
kialakulásának koncentrációfüggése szuszpenziókban ÖSSZEFOGLALÁS Vizsgálatunk tárgya, hogy a szuszpenziók kvalitatív
és kvantitatív tulajdonságai hogyan befolyásolják az ultrahang térben kialakuló
akusztikai jelenségek bekövetkezését és azok küszübértékeit.
Vizsgálati alap jelenségként az akusztikus kavitációt
választottuk. A vizsgálatokhoz kereskedelmi forgalomban kapható préselt,
illetve szárított Saccharomyces cerevisiae pékélesztőt, valamint az élesztő átmérőjével
megegyező átmérőjű dolomit szemcsékből álló szuszpenziót használtunk. A
kísérletek az ultrahangkezelő edényben 1,017 [MHz] frekvenciáján, 0-12 [W/cm2] teljesítmény mellett zajlottak. A hangtérbe
sugárzott vezető hullámok longitudinális típusúak. Vizsgáltuk különböző
ultrahang teljesítmények mellett a kavitáció
megszűntetéséhez szükséges hangtérbeli szemcsekoncentráció [g/l] mennyiségét,
tehát a „kavitációs határ koncentrációt”, valamint e
mennyiségek 1,5-szeresének felhasználásával a
kísérletek beindításától a kavitáció is Occurence
of acoustical cavitation in suspensions
and its dependence
of this particle
concentration ABSTRACT We examied the effects
of biological and physical suspensions
properties on the threshold values
of acoustic phenomenon. The our base examinated acoustic phenomena is the cvitation. The test material
is lyophilized and pressed Saccharomyces cerevisiae baker’s yeast microbe and
with this similar diameter dolomit particles was used.
Under the conditions output of 3, 6, 9 and 12 [W/cm2] and frequency of 1,117
[MHz], we determined the concentration, in expressed in [g/l] of this test materials
needed for stopping cavitation in the sound
field. This is the „cavitation threshold concentration”. Then by using
1,5 multiples of the afore
mentioned concentration, we monitored the
„cavitation occurred moment” in the
sound field. Physical of the
sound field had essential effect on the phenomena
formed in the sound field
and on the
threshold levels of their formation.
The phenomena affected the composition of the material
in the sound
field. The values of cavitation threshold
concentration and the cavitation occurred moment caracterized the material composition of sound field.
So this values
give good quantitative and qualitative particle analytical informations about the sound
field. |