[Letölthető változat]
Publikálva: Neményi, M. – Lőrincz, A. (2000-2003): Ultrahang akusztikai jelenségeinek
koncentrációfüggése és ennek hatása a sejtroncsolásra. (Examination of the
Ultrasonic Cell Disruption by Acoustic Phenomena as a Function of the Cell
Concentration.) Élelmiszerfizikai közlemények. (Journal of Food
Physics) Vol. XIII – XIV – XV - XVI. pp. 41-56. Ultrahang akusztikai
jelenségeinek koncentrációfüggése és ennek hatása a sejtroncsolásra ÖSSZEFOGLALÁS Kísérleteinkben, 9 W/cm2
teljesítmény és 1,117MHz frekvencia mellett meghatároztuk a
hangtérbeli kavitáció megszűntetéséhez szükséges
liofilizált Saccharomyces cerevisiae pékélesztő koncentráció g/l mennyiségét.
Ezután e mennyiség többszöröseinek felhasználásával, követtük nyomon a
hangtérben kialakult akusztikus jelenségeket, illetve szimultán, vitális festés
segítségével a sejtek túlélési dinamikájának alakulását. A vizsgált akusztikus
jelenségek az akusztikus áramlás, az állóhullám, a kavitáció
jelenségei voltak. A hangtér fizikai para Examination of the ultrasonic cell disruption by acoustic phenomena
as a function of the cell concentration ABSTRACT We used 9 [W/cm2] power and 1,117
[MHz] frequency ultrasound. A conventionally freeze-dried Saccharomyces
cerevisiae yeast was our test microbe.
We measured the cavitation threshold concentration [g/l] from this microbe
suspension. Then we used the
manifolds of this cavitation threshold concentration of the microbe
suspension in the sound field.
In this way
formation several acoustic phenomenon in the sound
field. This phenomenon is the acoustic cavitation, the standing wave and the acoustic
streaming. Under these phenomenon we measured the
cell viability simultaneous with methylen blue test. The first result, the
suspension concentration influence the formation
and the threshold
values of acoustic phenomenon. Second, the survive
ability influenced from acoustic phenomenon
of cell suspensions.
So the cell
viability depend on cell concentration
of sound field. The conclusion from examination, in the ultrasound
field a dominant acoustic phenomena and biological effect interaction or chain reaction
occur under the irradiation. Our experimental goal is realization the selective treatment
with ultrasound again some underirable
particle of whole ultrasonic field where besides
any valuable particle. Such situation for example
the underirable particles like the pathogen microbes
in the food
products. |