[Bevezetés]
[Irodalmi áttekintés]
[Anyag és módszer]
[Eredmények és értékelésük]
[Következtetések, javaslatok]
[Összefoglalás]
[Irodalomjegyzék]
[Melléklet]
[Tézisek]
[Theses]
6.
ÖSSZEFOGLALÁS Az értekezésben az ultrahang
sejtbiológiai és fizikai hatásaival, akusztikai jelenségek kialakulásának
körülményeivel, illetve azok biológiai hatásaival, az ultrahang által okozott
hőképződéssel foglalkoztunk. A kutatás alapvető, fő vizsgálati célja a
különböző mikroorganizmusok túlélési dinamikájának ultrahangkezelés melletti
tanulmányozása volt, a szelektív ultrahanghatás kritériumainak
megfogalmazásáért. A kutatás során összesen háromféle ultrahangrendszer került
megtervezésre és kivitelezésre a nagyfrekvenciás, magas intenzitású aktív
ultrahang kategóriában, mely rendszerek sejtbiológiai és fizikai vizsgálatokban
kerültek összevetésre. Az ultrahangrendszerek speciális kiegészítő egységei
voltak a kavitáció hangtérbeli kialakulásának detektálása érdekében kialakított
műszeres kavitáció detektálási rendszer, és azok járulékos egységei. Az
ultrahangrendszerek további kiegészítő rendszereinek tekinthetőek a
folyadékáramoltatásos rendszerek, melyek egy esetben magát a teljes kezelt
anyagmennyiséget, másik esetben a sejtanalitikai rendszert foglalták magukban.
Sejtanalitikai rendszerek annak érdekében kerültek kifejlesztésre és
tesztelésre, hogy a sejtbiológiai hatások értékelése gyorsabban és egyszerűbben
kivitelezhetővé váljék. A sejtanalitikai rendszerek jelfeldolgozó egységei
analóg és digitális elven alapultak. Az ultrahang hőhatásának vizsgálata infra
és termoelemes hőmérőrendszerek összevetésével történt, melyek közül az
infrahőmérős hőmérséklet meghatározás segítségével, ultrahangtérben három
kísérletsorozat folyt, melynek kapcsán derült fény a hangtérben kialakuló
akusztikai jelenségek szerepének fontosságára. Az ultrahang hőhatásának
meghatározásáért szono-termogramok és differenciál szono-termogramok kerültek
kifejlesztésre és alkalmazásra. A cél annak megállapítása volt, hogy a
szuszpendáló szer és a szuszpenzió hőmérséklete azonos kezelési körülmények
mellett hogyan viszonyul egymáshoz. A hőkezelés mikrobiológiai hatására
vonatkozó képletek és egyenletek átalakításával új lehetőség nyílt az ultrahang
biológiai hatásainak értékelésére. Módszereket, eljárásokat dolgoztunk ki a
kavitációs határkoncentráció ultrahangtérbeli meghatározására, illetve az
ultrahangtérben kialakuló visszakavitálási, vagy kavitáció kialakulási
jelenségeket megfogalmaztuk, eljárást dolgoztunk ki azok meghatározására,
illetve meg is mértük azokat az alkalmazott modellanyagok esetében. Különböző
teljesítményszintek és kiinduló Saccharomyces cerevisiae élesztőgomba
csíraszámok mellett vizsgáltuk az akusztikai jelenségek kialakulási
törvényszerűségeit, illetve módszereket, eljárásokat dolgoztunk ki az
akusztikai jelenségek vizsgálatára. Bizonyítást nyert, hogy az akusztikai
jelenségeknek úgy, mint az akusztikai áramlásnak, az állóhullámnak és a
kavitációnak eltérő hatása van a modell élesztőgomba túlélési dinamikájára,
továbbá, hogy ezen akusztikai jelenségek célirányosan befolyásolhatóak, illetve
meghatározhatóak a kísérleti körülmények közötti befolyásoló paraméterek. Az
élesztőgombánál mért túlélési dinamika eredmények további értelmezhetősége és
összehasonlíthatósága miatt feltételesen kórokozó Pseudomonas aeruginosa
baktériummal is elvégeztük az ultrahang besugárzási kísérleteket. A
kísérletek eredményeiként, a két modell mikroorganizmus túlélési dinamikájában
eltéréseket mutattunk ki az alkalmazott azonos kísérleti körülmények melletti
kavitációs jelenség hatására, így lehetővé válhat a szelektív ultrahangkezelés
megvalósítása. A fajon belüli szelektivitás annál is inkább lehetővé vált,
mivel alacsonyabb intenzitású, rövidebb periódusú ultrahangkezelés serkentően
hat a baktérium szaporodására. A szelektív ultrahanghatás
miatt, az ultrahang provizórikus felhasználási lehetőségei is előtérbe
kerülhetnek, az élelmiszerkárosító mikroorganizmusok besugárzásának, kiirtásának,
vizsgálatának, sőt a humán test folyadékaiban lévő káros sejtek inaktiválásának
az irányában, a hasznos sejtek érintetlenül hagyása, vagy serkentése mellett. 7. SUMMARY
In this dissertation we dealt with
the cell biology and physical effects of ultrasound, with the conditions for
the formation of acoustic phenomena and the biological effects of these
phenomena, with heat generated by ultrasound. Our primary goal with these
investigations was to study the survival dynamics of different microorganisms
during their irradiation with ultrasound in order to define the criteria for
selective ultrasound effects. We designed and built three
ultrasound systems of different type. All of them were operating in the high
intensity active ultrasound category. We compared there three ultrasound
systems in cell biology related and physical experiments. The ultrasound
generating systems were supplemented with the following special units: analogue
cavitation detecting systems for detecting the formation of cavitation in the
ultrasound field, and their auxiliary equipment. The liquid circulating system
can also be considered as another auxiliary system of the ultrasound
arrangement. In one experiment this liquid circulating system contained all the
irradiated materials, in another case this system contained the cell analytical
system. We developed and tested cell
analytical systems for facilitating the evaluation of the cell biology effects.
Both analogous and digital signal processing units were used as elements of the
cell analytical systems. For studying the effect of heat generated by
ultrasound, we compared two thermometer systems based on infrared and
thermocouple sensors, respectively. Three sets of experiments were carried out
in the ultrasound field by using the infrared based temperature measurement
system. Results of the se experiments highlighted the importance of the
acoustic phenomena occurring in the ultrasound field. In relation to the heat generation we
developed sono-thermograms and differential sono-thermograms by using a new
principle. We used these diagrams to determine the relationship between the
suspension media and the suspension temperature under the same irradiation
conditions. We modified several formulas and
equations used in microbiological studies for calculating the effect of heat so
that they shall be suitable for evaluating the biological effects of
ultrasound. We developed methods and procedures for determining the threshold
concentration in the ultrasound field where the cavitation occurs. We clarified
the reverse cavitation and cavitation formation phenomena and developed a
procedure for determining these processes. In addition we carried out
measurements aimed at determining the parameters of these phenomena for
different model materials. We studied the rules controlling the
development of the acoustic phenomena at different ultrasound output levels and
different starting Saccharomyces
cerevisiae yeast cell concentrations, and we worked out methods and
procedures for examining these acoustic phenomena. We demonstrated that that
the different acoustic phenomena, namely acoustic streaming, standing wave and
cavitation have different effects on the survival dynamics of the yeast used as
a model. We also showed that these acoustic phenomena can be affected advisedly
and determined the variables affecting these phenomena. For the purpose of
providing more data for interpreting the survival dynamics measured with yeast
and for establishing a basis of comparison, We performed the experiments with a
human bacteria strain, Pseudomonas
aeruginosa. As a result of these experiments we
showed differences in the survival dynamics of the two model microorganisms
under the same experimental conditions in the range of cavitation. This makes
the selective ultrasonic treatment possible. The selectivity can even be more
expressed as if ultrasound of low output was applied for shorter periods it
stimulated the reproduction of the bacteria. Due to the selective effect of ultrasound, there are some ad hoc options
for its use in the areas of irradiation, extermination, examination of food
damaging microbes, or even deactivation of the detrimental cells in human body
liquids without affecting, or even stimulating, the useful cells. 8. Új
tudományos eredmények
8.1.
Megállapítottam, hogy állandó hőmérsékletű folyadékáramoltatásos és nem állandó
hőmérsékletű töltő-ürítő ultrahangrendszerekben a Saccharomyces cerevisiae
„D” értékei, az alkalmazott teljesítményekkel fordított arányban állnak,
illetve a nem állandó hőmérsékletű ultrahangrendszerben a „D” értékek a
kiinduló sejtkoncentrációkkal egyenes arányban változnak alacsonyabb, illetve
fordított arányban változnak magasabb ultrahang teljesítmények mellett. 8.2.
Megállapítottam, hogy az ultrahangos kavitáció felel a vízben jelentkező
fokozott hőképződésért, de nem csak a hőhatás felel az ultrahang biológiai
hatásaiért. 8.3
Megállapítottam, hogy a kavitációs határkoncentráció, 3-12W/cm2
között egyenes arányban változik minden alkalmazott modellanyag esetén a teljesítménnyel,
illetve ennek és a kavitáció kialakulási időintervallumnak az ismeretében
meghatározható az adott anyag. 8.4.
Megállapítottam, hogy a kavitáció kialakulási időintervallum egyenes arányban
változik az alkalmazott részecskekoncentrációval, azonban nem változik a
teljesítménnyel, a kavitációs határkoncentráció mindig azonos mértékű
változtatásakor. 8.5.
Megállapítottam, hogy a Saccharomyces cerevisiae „D” értékei a kiinduló
sejtkoncentrációkhoz fordítottan aránylanak az akusztikai áramlás és állóhullám
mellett, illetve egyenesen aránylanak a kavitáció akusztikai jelensége mellett 1,72*107-5,37*107/ml
sejtkoncentráció és 9W/cm2 teljesítményszinten. 8.6.
Bebizonyítottam, hogy az alkalmazott analóg sejtanalitikai rendszerrel a Saccharomyces
cerevisiae túlélési dinamikája egyszerűbben gyorsabban követhető, mint
azonos körülmények mellett, manuális elemzéssel. 8.7.
Megállapítottam, hogy a Pseudomonas aeruginosa baktérium „D” értékei a
vizsgált 5,5*107-1,24*107
tartományban a kiinduló sejtkoncentrációval fordított arányban állnak kavitáció
mellett 6 és 9W/cm2 teljesítményszinten. 8.8.
Megállapítható, hogy a vizsgált baktérium és az élesztőgomba kavitációval
szemben tanúsított ellentétes túlélési dinamikája, a fajok közti szelektív
sejtbiológiai ultrahangkezelés lehetőségét bizonyíthatja. 8.9.
Új berendezés és eszköz a folyadékáramoltatásos ultrahangrendszer, a nem
állandó hőmérsékletű ultrahang rendszer, az ultrahang hőhatásának vizsgálatakor
kifejlesztett ultrahang és detektor rendszerek, a műszeres kavitáció detektor
és az analóg és digitális sejtanalitikai rendszerek. 8.10.
Új tudományos módszerek a szono-termogramok és differenciál szono-termogramok,
a kavitációs határkoncentráció meghatározásának alap és kiegészítő módszerei, a
kavitáció kialakulási időpillanat meghatározásának, a szimultán akusztikai
jelenség – sejtbiológiai hatás vizsgálat módszerei, a sejtanalitikai eljárások Saccharomyces
cerevisiae ultrahangtérbeli túlélésének vizsgálatára.
9. KIVONATAkusztikai kavitáció
kialakulásának koncentrációfüggése szuszpenziókban Vizsgálatunk tárgya, hogy a
szuszpenziók kvalitatív és kvantitatív tulajdonságai hogyan befolyásolják az
ultrahangtérben kialakuló akusztikai jelenségek bekövetkezését és azok
küszübértékeit. Vizsgálati alap jelenségként az akusztikus kavitációt
választottuk. A vizsgálatokhoz kereskedelmi forgalomban kapható préselt,
illetve szárított Saccharomyces cerevisiae pékélesztőt, valamint az
élesztő átmérőjével megegyező átmérőjű dolomitszemcsékből álló szuszpenziót
használtunk. A kísérletek az ultrahangkezelő edényben 1,117MHz frekvenciáján,
0-12W/cm2 teljesítmény
mellett zajlottak. A hangtérbe sugárzott vezető hullámok longitudinális
típusúak. Vizsgáltuk különböző ultrahang teljesítmények mellett a kavitáció
megszüntetéséhez szükséges hangtérbeli szemcsekoncentráció g/l mennyiségét,
tehát a „kavitációs határ koncentrációt”, valamint e mennyiségek 1,5-szeresének
felhasználásával a kísérletek beindításától a kavitáció ismételt kialakulásáig
eltelt időintervallumot, a „kavitáció kialakulási időpillanatot”. A két érték
jellemzi a rendszerben kialakuló hullámjelenségeket, a hullámjelenségek pedig
az ultrahang hatásait. A dolgozat alkalmas az ultrahang felhasználási
területének szemcseanalitikai, szelektív részecskemanipulációs, biológiai extrakciós,
sejt inaktiválási és fermentációs technikák felé történő további kibővítésére. Occurence of acoustical
cavitation in suspensions and its dependence of this particle concentration In
our experiments we studied how the qualitative and quantitative properties of
water based suspensions effect the occurrence and threshold levels of the
ultrasonic phenomena, standing wave, acoustic streaming and especially
cavitation. In our experiments commercial pressed (hydrated) and lyophilized
(dehydrated) baker’s yeast (Saccharomyces cerevisiae), and a dolomite suspension that has the same
average particle size as of the yeast were used. The experiments were
conducted in the ultrasonic treating
vessel under the conditions of 1.117MHz frequency and 0-12W/cm2
ultrasound output. We examined the levels of particle concentration (g/l) in
the ultrasound field that were needed to terminate cavitation (that is the
cavitation threshold concentration), and we measured the length of time that
passed from the start of the experiment until the restart of cavitation, which
is the time period required for the formation of cavitation. These experiments
were carried out under concentration levels that were 1.5 times higher than the
cavitation threshold concentrations. The
acoustic phenomena taking place in the ultrasound field, and through these, the
effects of ultrasound can be characterized by these two measures. This study is
suitable for further expanding the application area of ultrasound towards
particle analysis, selective particle manipulation, biological extraction, cell
inactivation and fermentation techniques. 10.
KÖSZÖNETNYILVÁNíTÁS Köszönetemet
fejezem ki mindazoknak, akik e dolgozat elkészítésében segítettek. Köszönöm
Prof. Dr. Neményi Miklós DSc, egyetemi tanár, témavezető segítségét. Köszönetet
mondok Prof. Dr. Greguss Pálnak és feleségének Edit Asszonynak, akik támogattak
munkámban és konzultációs lehetőséget biztosítottak. Köszönöm a NYME-MÉK
Élelmiszertudományi Intézet vezetőjének, Prof. Dr. Szigeti Jenőnek és munkatársainak
a mikrobiológiai munkánkhoz nyújtott segítséget, illetve a konzultációs
lehetőséget. Továbbá köszönetemet fejezem ki, Prof. Dr. Sitkei György
akadémikusnak, aki a kísérletek módszertanában nyújtott segítséget, illetve
Prof. Dr. Deák Tibor DSc, egyetemi tanárnak, a munkánk helyességében való
megerősítéséért. Köszönetemet fejezem ki Bata János
és Hrehorovszky József híradástechnikai műszerészeknek, az ultrahang
berendezések elkészítéséért. Köszönettel tartozom a Kőporc Fejlesztés KFT.
Ügyvezető igazgatójának, Dr. Balázs Lászlónak a piezoelektromos kerámiák
rendelkezésemre bocsátásáért, illetve a konzultációs lehetőségekért, továbbá a
BMGE Atomfizikai Intézet, Felületi Optika Tanszékről Dr. Maák Pálnak és
munkatársainak, illetve Varga Dénes finommechanikai műhelyvezetőnek, akik a
sugárzó beméréséhez és kivitelezéséhez járultak hozzá. Köszönetemet fejezem ki
Viczián Ferenc üvegtechnikusnak, aki a besugárzó edény elkészítésében nyújtott
segítséget. Köszönetet mondok Dr. habil. Szűcs
Mihálynak, az Idrisi szoftver használatáért. Köszönetemet fejezem ki, Szüleimnek,
akik munkám során anyagilag támogattak. |