[Letölthető változat]
4. Az ultrahang alkalmazásai 4.1. Passzív ultrahang A passzív felhasználási lehetőségek főleg az
anyagvizsgálatokra, a fémekben, sőt a kemény sajtokban és egyéb anyagokban lévő
törések, repedések, anyaghibák kimutatására, kőzetüregek, barlangok felkutatására,
olajipari alkalmazásokra, geológiai kőzet- és talajréteg analízisre, orvosi
képalkotó eljárásokra, napjainkban a szabadidős tevékenységek területén a
halfalkák felkutatására, hajózásban a szonártehnológiára koncentrálódnak. A
mezőgazdaság és élelmiszeripar is nagy sikerrel alkalmazza a vágóállatok
minősítésére (EUROP), mely komoly szelekciós lehetőséget jelent már a vágás
előtt. Nem hétköznapi alkalmazás, de például az ultrahangot mikroszkópként is
alkalmazzák. Ezen kívül egyre több cég jelenik meg a hazai piacon
az ultrahangos áramlásmérőkkel, vagy tartálybeli folyadékszintmérőkkel,
melyekkel a folyamatirányításba is belépett az ultrahang (32. ábra). A
felhasználások jórészt az ultrahangsebesség mérésén alapulnak, különböző
befolyásoltságok figyelembe vételével.
32. Ábra: Ultrahang a folyamatirányításban (A, áramlásmérő, B, szintmérő) A 32.A. ábrán adó-vevő elven működő áramlásmérő
sematikus ábráját tüntettem fel. Ebben az esetben a csövön lévő mindkét
transzdúcer először kibocsát egy rövid impulzust, majd vevő üzemmódban méri a
szemben lévő transzdúcerbe való becsapódási időt. Magától értetődően az
áramlással szemben érkező impulzus késik, míg az azzal megegyező irányú pedig
siet az áramlás nélküli hangsebességhez képest. A késési idő a [7]. egyenlet
szerint: t1=(L/c+w) és t2=(L/c-w) [7] A képletben a (t) a
hangimpulzus kibocsátásától a beérkezésig eltelt időtartam [s], (L) az úthossz
[m], (c) a hangsebesség a mért anyagban [m/s], (w) pedig az áramlási sebesség
[m/s]. Innen az áramlási sebesség a [8]. egyenlet szerint: w=L/2*[(1/t1)-(1/t2)] [8] Ezen kívül ismerünk még pulzus-visszhang
(pulse-echo) és Doppler áramlásmérőket is. A 32.B. ábrán pulzus-visszhang elven működő
tartálybeli szintmagasság érzékelő szenzor sémája látható. A működési elvének
lényege, hogy méri a kibocsátott és a beérkezett impulzus között eltelt
időintervallumot és mivel ismert a vivőközeg hangsebessége, ezért innen már
könnyen meghatározható a szintmagasság, sebesség = út/idő → v = s/t
→ ultrahangnál c = L/t, innen L = c*t elven, ahonnan a folyadékszint,
logikusan a mért L/2. Modern érzékelési technika még a doppler ultrahang
is, ahol a Doppler-effektusnak megfelelően, CW (Continuous Wave = Folyamatos
Hullám) módon, különböző határfeltételek figyelembevételével mérhető például a
szervek, szövetek és egyéb objektumok mozgása, annak a régen alkalmazott
megfigyelésnek a kapcsán, hogy a vizsgált pontnak a vevőhöz való közeledésénél
nő a vett frekvencia, a távolodásánál pedig csökken. 4.2. Aktív ultrahang Napjainkban az aktív ultrahang felhasználási területeit
maradéktalanul áttekinteni szinte lehetetlen, mivel sorra jelennek meg az egyre
újabb és futurisztikusabb alkalmazásai. Ha mégis megpróbáljuk valamilyen
rendszer szerint áttekinteni ezt a hihetetlen lendülettel fejlődő tudományt,
akkor a nagyobb alkalmazási területek szerint célszerű rendszereznünk azt. 4.2.1. Az ultrahang biotechnológiai és
élelmiszeripari szerepe 4.2.1.1. Emulziók előállítása, habtörés A biotechnológia és az élelmiszeripar főleg
tisztításra, csírátlanításra, sejt anyagcseretermékek kinyerésére, plakkok
diszpergálására, hő és anyagtranszport folyamatok gyorsítására, tartós
emulzióképzésre (33.A. ábra) alkalmazza az ultrahangot. Ezen túlmenően,
kiterjedten alkalmazzák az aktív ultrahangot keverésre (11. ábra), szemcsék
szuszpendáltatására, fermentorok habtörésére (33.B. ábra),
folyadékszivattyúként, szelektív szeparációra, a húsok pácolásának
gyorsítására, sejtek térbeli rendszerbe hozására gélbe zárás céljára, húsok,
csont vágására a szűrés elősegítésére, ultrahang centrifugaként akár önálló,
akár kombinált eljárásként. A 33.A. ábrán, egy ultrahangos emulzióképző
berendezés elvi sémája tekinthető meg. Látható az ábrán, hogy a két anyag
egymással szemben lép be a rendszerbe, majd a középvonalon, az addigi
áramlással merőleges ultrahangsugárban képződik az emulzió. Több ultrahangos
emulzió előállító berendezéssel szemben a fenti sémának nagy előnye lehet, hogy
az ultrahangsugár hosszabb távon érheti az anyagokat, így sokkal tartósabb
emulziók készíthetőek, mint egy olyan berendezésben, ahol az emulzifikálásra
fordított úthossz, kizárólag a transzdúcer mechanikai erősítője alatti
területre koncentrálódik, amelyhez hasonlót az EU 0602577A1 számú szabadalma
alapján publikáltak már hazánkban.
33. Ábra: Biotechnológiai alkalmazások (A, nagy hatékonyságú emulzifikáló, B, fermentor habtörő) A 33.B. ábra a biotechnológia egyik kardinális kérdését
érinti. Minden biotechnológiai rektortípusnál, így a keverős, air lift, mamut,
stb. típusoknál a mai napig probléma a habtörés. Ma leginkább nagy sebességgel
forgatott habtörő tárcsák, illetve a felületi feszültséget növelő olajok
terjedtek el a habzás csökkentésére. Minden alkalmazott megoldás magától
értetődően specifikus előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik, így például igaz,
hogy a mikroorganizmusok szubsztrátként hasznosítják az olajokat, azonban
ezekből mindig újabb mennyiségek beadagolására van szükség a habzás
megszüntetésére, tehát hosszú távon igen drága, mivel állandó költségnek
számolható, illetve nem lenne szükséges jelenléte a fermentációhoz. Az olajos
habzáscsökkentéshez még hozzá tartozik, hogy megfelelő adagoló és szabályozó
berendezések kapcsolódnak a fermentációs rendszerhez, ami szintén drágítja a
teljes rendszer bekerülését. A 33.B. ábrán felvázolt berendezés, a fermentáció során
keletkező habot ultrahang segítségével mintegy szétrobbantja a hangsugár alatt,
melyet a habréteg felett egy félköríven mozgó szerkezeten helyeznek el. A
bekerülési és elenyésző elektromos áram felhasználási költségein kívül
semmilyen járulékos kiadással nem kell számolni az ultrahangos habtörő
alkalmazásakor, valamint nem kerül drága és felesleges idegen anyag a
fermentlébe, illetve az eszköz szervesen beleilleszthető a fermentációs
eljárásba (tisztíthatóság, stb.) is. A fent bemutatott eljárás a fermentációs iparban hosszú
távon innovatív, az ipari technológiát, illetve az oktatást támogató, hazánkban
még nem elterjedt habtörési módszer. 4.2.1.2. Szeparáció, ülepítés További biotechnológiai felhasználási lehetősége az
ultrahangnak az emulziók és szuszpenziók ülepítésének gyorsítása (34. ábra). Az
Európai Unióban néhány évvel ezelőtt több kutatóintézet és egyetem
összefogásával EuroUltraSonoSep néven TMR programot indítottak a
biotechnológiai diszperzió disszociáció ultrahangos megoldására, emulziók és
szuszpenziók leválasztására, illetve szelektív akusztikai szeparációra. A
programban különböző minőségi típusú, például élő és holt, illetve eltérő fajú
sejtek szétválasztásának megoldása is cél volt (Benes et al., 1998). A program
sikeres volt, melynek eredményeiről meglehetősen sok, a legkülönbözőbb
ultrahang és biotechnológiai szakfolyóiratokban, illetve konferenciákon
történtek publikációk. A program eredményei a mai napig hozzáférhetőek, azonban
alkalmazásukat tekintve iparilag most vannak elterjedőben. Az eredmények
alapján megjósolható, hogy az elkövetkezendő években világszerte ultrahangos
fellendülésre lehet számítani az ülepítési és a szeparációs technikában, mivel
olyan nagyhatékonyságú berendezésekről van szó, ahol mozgó alkatrész, illetve
fizikai, kémiai biológiai kontamináció nélkül végezhető el az ülepítés, a
szeparáció, akár szelektív eljárásként is, folyamatosan időszakos leállások
nélkül. A 34.A és B. ábrán sematikusan felvillantott technológiát főleg
a szennyvíz, környezet-, illetve a fermentációs-, és biotechnológiai ipar
technológiai újításai iránt érdeklődők figyelmébe ajánlom, mivel a bekerülési
költségeken, illetve a nem túlságosan jelentős elektromos energia igényen kívül
semmilyen járulékos költséggel nem rendelkeznek ezek a nagy hatékonyságú,
folyamatos üzemben alkalmazható szeparációs és ülepítési technológiák. A 34.A és B. ábrán bemutatott technika lényege, hogy
speciálisan tervezett akusztikai kamrában állóhullámot kialakítva történik meg
az eltérő fizikai tulajdonságú közegek szétválasztása, a vivőközeghez képesti
sűrűség, fajsúly, kompresszibiltás különbség, alaki részecske jellemzők, stb.
alapján. A technológia által kihasznált jelenséget többek között már Bondy és
Söllner (1935) és Tarnóczy (1963) is megfogalmazta korai munkájában.
Mégpedig ennek lényege, hogy az állóhullámú interferenciatérben összecsapódott
anyagok közül, ha a diszpergált fázis fajsúlya kisebb a diszpergáló fázisénál,
akkor az a kimozdulási csomósíkba koagulál, és a felhajtóerő egy bizonyos
értéke felett a felszínre vándorol, illetve fordított esetben a nyomási
csomósíkba koagulál és az aljzatra szedimentálódik. A 2.1.4. fejezetben a levitációnál azért nem érvényesült ez
a kicsapó hatás, mivel az akusztikai állóhullámban kialakult csomósíkon belül
nem volt több anyag az összecsapódáshoz és kiülepedéshez. A 2.4. fejezetben
szintén utaltam már arra, hogy a szonolumineszcencia jelenségét mutató
buborékok, az állóhullám sebességi csomósíkjaiban csapdázódnak, mivel a fajsúlyuk
logikusan kisebb, mint a vivőközeg. Az akusztikai szeparációs rendszerek
tervezése igen bonyolult és sok összefüggést vesz figyelembe, azonban ezáltal
alkalmazásuk során igen megbízhatóak e berendezések. A 20. ábrán jól látható az
akusztikai kavitáció és az állóhullám, mint a jelen alkalmazás
kulcsjelenségének szemcsekoncentrációra vonatkozó határvonala modellanyagok
esetén. A kavitációs határkoncentráció vizsgálat eredményei alapján
meghatározható, hogy milyen szemcsekoncentráció szükséges egy adott intenzitás
mellett, vagy milyen intenzitás szükséges egy adott szemcsekoncentráció mellett
az ultrahangtérben, hogy akusztikai állóhullám, vagy, akusztikai kavitáció
alakulhasson ki. A vizsgálat folyománya, hogy amennyiben állóhullám van,
illetve azt alakítok ki a rendszerben, akkor a szeparáció és szedimentáció,
amikor viszont kavitáció dominál a hangtérben, akkor a keverés, az emulgeálás
és a szuszpendálás valósítható meg az ultrahang segítségével. Ez a mérés pedig
alapvető az ultrahang célirányos kiaknázása érdekében. Abban az esetben, ha a
szükséges fizikai tényezőket optimalizáljuk, nagyon jól működő berendezésekhez
juthatunk, amely konkurense és kiegészítője lehet bármilyen ma alkalmazott
ülepítési technológiának. A szennyvíz és a fermentációs ipar iránt érdeklődők
számára is
34. Ábra: Emulzió és szuszpenzió szeparációja (disszociációja)
ultrahanggal (A, emulzió, B,
szuszpenzió szeparáció) 4.2.1.2.1. Emulziók akusztikai szeparációja A 34.A. ábrán megfigyelhető, hogy az emulzió egy
csövön keresztül, a berendezés felső részén áramlik be a rendszerbe, majd egy
érkező rezervoárba jut. Innen beáramlik az akusztikai állóhullámtérbe, ahol az
emulgeált anyag összecsapódik (koagulál) nagyobb cseppekké, és a vivő és az
emulgeált fázis közötti fajsúlykülönbség miatt, a felhajtóerő a nagy méretű
cseppeket, az akusztikai erőtérből kiszakítva a felszínre emeli. Ez a felszínre
vándorlás akkor következhet be, ha a koagulált emulgált anyag cseppjein ébredő
felhajtóerő, a cseppek méretének növekedése által meghaladja a cseppeket
csapdázó akusztikai erőtér nagyságát, amihez még hozzájárul az, hogy a cseppek
túlnyúlnak, koagulációjuk folytán túlnövekednek a sebességi csomósíkok befogó
határain. A beáramló diszperzióban lévő emulgeált cseppek a felhajtóerő által
nem tudnak a felszínre vándorolni a hidrodinamikai áramlással szemben, a
készülékben való átáramlási időintervallum alatt. Az akusztikai erőtér felel a
cseppek sebességi csomósíkokba rendezésért, majd a cseppek összecsapódásáért,
továbbá a viszkózus erők egyensúlyozásáért, ami az áramlás kompenzálására
szolgál, a cseppek hangtérből való kiáramlásának megakadályozásáért. Az apróbb
emulgeált anyag cseppek ezáltal nem tudnak áthaladni a rendszeren, mert ezekre
az akusztikai erőtér állóhullámbeli erői intenzíven hatnak, mégpedig azok,
amelyek a tanulmány első részében, az akusztikai levitáció jelenségét is
támogatták. Miután az emulgeált anyag a felszínre vándorolt, az onnan
leszivattyúzható, leereszthető, szűrhető, feldolgozható. A tisztított
emulgeálószer a rendszer alsó részén távozik. Nagyon lényeges a transzdúcer és az akusztikai
állóhullámtér között található hűtővíz. Ennek a hőmérséklet stabilizálásnak
(hűtésnek) a szerepe, hogy a rendszert állandó hőmérsékleten tartsa. De miért?
A magyarázat egyszerű, ha a hőmérséklet változik, akkor megváltozik az anyagok
hangvezetési sebessége is, emiatt mivel a frekvencia állandó, könnyen
belátható, hogy változik a hullámhossz is. Márpedig ha változik a hullámhossz,
akkor változik az állóhullám kialakulásához szükséges adó-reflektorfelület
távolság is. Ezáltal amennyiben a hőmérséklet változna, akkor a rendszer
lelkének számító állóhullám összeomlana, vagy az emulzió cseppjeire (vagy
diszperzió szemcséire) ható akusztikai erőtér nagysága végzetesen lecsökkenne.
Ha pedig lecsökkenne a cseppekre ható akusztikai erő, akkor azok mindenféle
koagulálás nélkül az eredeti állapotban, a rendszeren lévő alsó kivezető csapon
emulzióként távoznának, amely csap elméletileg a tisztított emulgeálószer
kitermelésére szolgál. A hőmérséklet változásakor vagy a beáramló anyag
hőmérsékletét kell visszaállítani a szükséges értékre, vagy a adó-reflektor
távolságát kellene folyamatosan állíthatóvá tenni, mivel a frekvenciaállítás
lehetősége a ma alkalmazott nagyteljesítményű egy adott frekvenciára hangolt
transzdúcereknél nem biztosított, mely utóbbi elképzelés technológiai
kialakítása megoldható, de nem kifizetődő megoldás. A stabil hőmérséklet tehát
a rendszer egyik gyengesége lehetne, ha erre nem készülnénk fel
technológiailag, annál is inkább, mivel a transzdúcerek hatásfoka hozzávetőleg
50%-os, vagyis a rákapcsolt teljesítmény fele rögtőn hővé alakul. 4.2.1.2.1.1. A diszpergált részecskén ébredő
akusztikai erő meghatározása Könnyebben belátható a hőmérséklet – hangsebesség –
hullámhossz – részecskét csapdázó akusztikai erőtér intenzitásának
összefüggése, az akusztikai állóhullámtérben található részecskén ébredő
akusztikai sugárzási erő nagyságának meghatározásán keresztül. A legújabb
kutatások szerint, a diszpergált részecskén állóhullámban ébredő akusztikai
sugárzási erő meghatározására a legáltalánosabb a [9]. képlet: Facoust=Ca*Ia*r3*sin(2kz*z)
[9] A képletben a (Facoust)
az akusztikai erő (pN), (Ia) az akusztikai intenzitás, (r) a
részecske sugár, (kz) a hullámszám (2π/λ), és (Ca)
pedig a rendszer akusztikai tulajdonságaitól függő konstans, (z) pedig a
szeparátor kapilláris, vagy kamra középtengelyétől mért távolság. Látható, hogy
a hullámszámban szerepel a hőmérsékletfüggő hangsebesség (c) által befolyásolt
hullámhossz (λ=c/f). A viszkózus és az akusztikai erő egymásra
ellentétesen hatnak, így az akusztikai erőből még le kell vonni a viszkózus
erőt. (Facoust- Fvisc). A viszkózus erő meghatározásának
a módja a [10]. képlet szerint: Fvisc=Cv*ν*r [10] Ahol a (Cv)
konstans a folyadék viszkozitásának a függvénye, illetve (ν) a részecskék
sebessége. Minden bizonnyal, akkor ha a teljes folyamatot vizsgáljuk,
figyelembe kell még venni a gravitáció, a felhajtóerő, stb. hatását is a
koagulált cseppekre. A rendszerben az akusztikai és a viszkózus erő között a
részecskén egyensúly jön létre. 4.2.1.2.2. Szuszpenziók akusztikai ülepítése A 34.B. ábra egy ultrahangos szuszpenzió ülepítő
berendezés elvi sémáját mutatja be. Erre a rendszerre is ugyanazok a fizikai
törvényszerűségek érvényesek, mint az előzőre (4.2.1.2.1.1. fejezet), mindössze
annyi a különbség, hogy a szuszpendált részecskék a nyomási csomósíkban koagulálnak,
illetve a készülék aljában szedimentálódnak, majd a koncentrált szuszpenziónak
innen történik meg a leeresztése, eltávolítása, kitermelése. Látható, hogy
ebben az esetben közvetlenül az akusztikai állóhullámtérbe történik meg a nyers
szuszpenzió bevezetése, azonban azzal a distinkcióval, hogy lamináris
hidrodinamikai áramlás mellett, a kialakult részecskepászmákra párhuzamosan
történik meg a betáplálás. Az akusztikai erőtérrel párhuzamos betáplálás oka,
hogy az akusztikai erőtér által kialakított pászmák, átfolyó rendszerű
berendezésben történő stabilizálása érdekében a hidrodinamikai erő által
mozgatott nyers szuszpenziót nem vezethetjük neki rögtön merőlegesen a
sávoknak, mivel azok rögtön feltörnének, a pászmák feltörése pedig az apróbb
szuszpendált szemcsék reszuszpendálását okozná. A koagulált részecskéknek folyamatosan
nő a fajlagos sűrűségük és méretük a koncentrálódás során (6. ábra), emiatt az
agglomerátum egyre nagyobb része nyúlik túl a csapdázó erővel bíró nyomási
csomósíkon. A szemcséken ébredő gravitációs erőnek, az akusztikai erő nagyságát
meghaladó mértékénél, a csapdázott részecskékből koncentrálódott szemcse
agglomerátumok a készülékaljban kiülepednek. Hasonló kialakítású berendezésekkel megoldható a
szelektív szeparáció is a hidrodinamikai és akusztikai erőtér fizikai
kölcsönhatására a szemcsék röppályája alapján. A szelektív szeparáció során
eltérő fizikai tulajdonságú szemcséket tudunk konzekvensen elválasztani
egymástól. Ezek az eltérő fizikai tulajdonságok például a sűrűség, vivőközeghez
és egymáshoz viszonyított kompresszibilitás különbség, a geometriai felépítés,
méret, alak, felület, stb. Természetesen egy komplex diszperzió esetén
megvalósítható a 34. ábra berendezéseinek kapcsolása is, ahol az emulgeált és a
szuszpendált részecskék leválasztása sorba kapcsolt rendszerben megvalósítható. 4.2.1.3. A sejtek akusztikai stimulációja
(szaporodás-, és termékképzés serkentés) Izgalmas új terület a sejtek fermentációs- és
szaporodóképességének fokozása ultrahang segítségével (33.A. ábra), melyről
számos jó színvonalú tudományos cikk született az elmúlt néhány évben és többek
között a mi kutatásaink is erre irányulnak. Kutatásaink során gyakran
tapasztaltuk, hogy bizonyos (általában minden vizsgált sejttípus esetén más)
intenzitású ultrahang besugárzás serkentően hat egy adott sejttípusra. Izgalmas
kérdés ez, mert az ultrahangot általában a csírák elölésére használjuk és így
például a szaporodásserkentő stimuláló hatás váratlan, meglepő eredmény lehet,
abban az esetben, ha a két hatás kialakulása között wattnyi, vagy még inkább
akkor, ha milliwattnyi ultrahang intenzitáskülönbség van. Igaz az is, hogy ezek
a hatások általában összefüggnek az ultrahangtérben tapasztalható akusztikai
jelenségekkel, amelyek határzónája nagyon sok fizikai tényezőtől függ, mely
tényezők a tanulmány első felében kerültek részletesebben tárgyalásra. Az
akusztikai jelenségek (kavitáció, állóhullám, akusztikai áramlás)
küszöbértékében alapvető szerepet játszik a sejtkoncentráció (20. ábra), az
oldott oxigén szint, az oldott ionok mennyisége és minősége, a kavitációs magok
típusa, stb. Az is megfigyelhető, hogy egy bizonyos akusztikai jelenség, így
például a stabil kavitáció mellett alacsonyabb intenzitás mellett stimuláló,
míg magasabb intenzitásoknál inkább a sejtroncsoló hatás érvényesül. 4.2.1.3.1. Stimulációs és gátló vizsgálatok Pseudomonas aeruginosa baktériummal
vizsgáltuk ezt az ultrahang teljesítményfüggő stimuláló és pusztító
(citolítikus) hatást, melyet még a mikroorganizmus koncentrációjával is
összefüggésbe hoztunk (35. ábra). Az látható a 35. ábrán, hogy mind a magasabb 5,4*107/ml,
mind az alacsonyabb 1,2*107/ml körüli kiinduló csíraszámú minták
esetében érvényesült a stabil kavitáció miatt, az alacsonyabb 6W/cm2
ultrahang teljesítmény melletti serkentő, míg a magasabb 9W/cm2
melletti gátló, pusztító, citolítikus hatás. Ez azt jelenti, hogy az ultrahang
segítségével kialakítható a szelektív fizikai kezelés, tehát eldönthető, hogy
milyen irányú és hogy milyen mértékű sejtszám változás kívánatos, egy adott
sejttípus esetében, vagyis fajon belül. Nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hogy
micsoda gazdasági jelentősége van egy olyan fizikai kezelésnek, mely akár
10%-os hozamnövekményt eredményez, akár a sejttömeg képződési sebességben, vagy
kihozatalban (SCP), vagy akár a termékképzésben, vagy a szubsztrátkonvezióban. 35. Ábra: Élő csíraszámok alakulása Pseudomonas aeruginosa
baktérium esetén különböző ultrahang intenzitású kezelés hatására stabil
kavitáció mellett. Nagyon hasonló hatást tapasztaltunk a vetőmagok
csírázási erélyének fokozása, illetve csökkentése kapcsán. Ebben az esetben még
további vizsgálatok tárgyát képezi, hogy a tapasztalt csírázási erélybeli
változások, vagyis a stimulációs hatás hosszútávon kódolódik-e a vetőmagvakban.
Az ultrahang által stimulált vetőmagok, mint a vetőmagipar egyik nemesítést és
agronómiát kiegészítő eljárásaként jöhetnek számításba, a nagyobb használati
érték megteremtése céljából. 4.2.1.3.2. Folyamatos és szakaszos akusztikai
stimuláció Visszatérve egy kisebb kitérő erejéig a
biotechnológiához, tekintsük meg a 36. ábrát! A 36.A. ábra egy folyamatos
ultrahang besugárzó rendszert mutat be. Ezt a rendszert az előzőekben
bemutatott sejt szaporodó-, és fermentációs képesség fokozása céljából
alkalmazzák. A szakirodalom szerint, mind a szaporodásserkentésben, mind a
fermentációs képesség fokozásban jelentős hatása van az ultrahangnak.
Természetesen az alkalmazáshoz megfelelően, az adott biológiai rendszernek
megfelelő para
36. Ábra: Az ultrahang fermentációs alkalmazásai (A, on-line alkalmazás (Forrás:
Schläfer, O. et. al., 2000) B, batch alkalmazás) A 36.A. ábrán látható folyamatos stimuláció, a
fermentor anyagáramába mellékágon kapcsolt, sterilizálható átfolyó kamrájában
történik meg. Az ultrahang kezelőtérben való tartózkodási időeloszlása jól
meghatározható az egyes sejteknek, ezért célzott dózisú kezelésben részesíthető
az ismert mennyiségű „sejthalmaz”. Tulajdonképpen tehát ez is egy szakaszos
fermentáció, csak a kezelés tehető így folyamatossá és jól tervezhetővé. A 36.B. ábrán a fermentorban helyezik el a sugárzót,
vagy transzdúcert, amely az intenzitásától függő mértékben, a kavitáció
hatására járulékosan kialakuló akusztikai áramlás segítségével keveri is a
folyadékot. A keveredés hatására a kavitációs zónába kerülő sejtek a
tartózkodási időeloszlásuknak megfelelő minőségű és mértékű sejtbiológiai
hatásban részesülnek. Ebben az esetben is számítható a bejuttatott egy sejtre,
vagy 1 milliliterre vett ultrahangdózis, amelyből már a biológiai hatás
meghatározható. Azonban a rendszer befolyásolása szempontjából sokkal jobban
kézbentartható a 36.A. ábrán bemutatott elrendezés. 4.2.1.3.3. Az ultrahang biotechnológiai
felhasználásaira vonatkozó következtetések Látható, hogy az ultrahang a fermentációs iparokban
alkalmas mind az up-stream, mind a down-stream műveletek támogatására. Az up-stream kategóriában nagyon lényeges a
szaporodó és a fermentációs képesség fokozó, vagyis a stimuláló hatás, melynek
kapcsán a szakirodalmak az eltérő vizsgálati körülményekhez mérten mindenütt
10%, vagy e feletti stimulációs szintet (műveleti időben, sejttömeg
kihozatalban, szubsztrát konverzióban, termékképzésben, stb.) mértek a kontroll
mintákhoz képest, ami anyagilag óriási előnyt jelent az ultrahang
alkalmazóinak, a konvencionális technikai alkalmazásokhoz képest. A down-stream műveletekben fontos szerepe van az
ultrahangnak a sejtek és a fermentlé szétválasztásában (akár a fenti 34. ábra
szerinti módokon), illetve a sejt belső anyagcseretermékeinek kinyerésében, a
sejtroncsolásban, vagy dezinficiálásban. 4.2.1.4. Az ultrahang néhány konkrét
élelmiszeripari alkalmazása Az ultrahang alkalmazható a konzervek zárás előtti
habzásának megszüntetésére, hasonlóan a fermentornál alkalmazott 33. ábra
szerinti módozathoz, vagy éppen ellenkező irányból alkalmazva más termékeknél a
zárás előtti palackozás előtt álló termékek habosításra (37. ábra). Az élelmiszeriparban egyre elterjedtebb a cipők,
csizmák és textíliák mosására, tisztítására, fertőtlenítésére való alkalmazása
az ultrahangnak. Alkalmazható továbbá a fagyott húsok felengedésére, tészták
kelesztésének gyorsítására, helységfertőtlenítésre, ipari ultrahang mosógépnek,
rizs és más szemes termények mosására, valamint halhús fehérítésre. Újabban
egyre gyakrabban alkalmazzák savanyúságban a tejsavbaktériumok (lactobacillus)
élettevékenységének serkentésére, egyes porított élelmiszerek nagyhatékonyságú
szárítására, a hűtőgépek hűtési teljesítményének növelésére, és egyéb
élelmiszeripari műveletekre.
37. Ábra: Az ultrahang konzervipari alkalmazásai (A, habosítás, B, habtörés) Az ultrahangos szárítási eljárás, az értékes
komponenseket tartalmazó, általában porított, vagyis hozzávetőleg 1mm alatti
szemcsékből álló halmazok dehidratációjának, illetve oldószer mentesítésének
céljára, a 33.B. és a 37.B. ábrán feltüntetett ultrahangrendszert alkalmazza.
Az eljárás mind az élelmiszer,- mind a gyógyszer,- mind a vegyipari felhasználásokra
vonatkozóan komoly lehetőségeket tartogat. 4.2.1.5. Az ultrahang sejtbiológiai hatásaira
vonatkozó vizsgálatok Mindössze élményszerűen villantanám fel
a 38. és a 39. ábrát, mint az aktív ultrahang egyik leggyakrabban használt,
mondhatnánk, hogy legnépszerűbb alkalmazásának, a sejtroncsolásnak
bemutatására. Korábban érintőlegesen a munkánkkal kapcsolatban utaltam erre az
alkalmazásra, sőt a 24-26. ábrán feltüntettem néhány képet az általunk
tervezett és gyártott berendezésekről, valamint a kezelések eredményeiről. Ezen a helyen a konkrét eredmények azon részét ismertetem, melyek
az ultrahang globális, mindenki által hozzáférhető felhasználási lehetőségéhez,
az akusztikai sejtroncsolás fizikai alapjainak megértéséhez és élményszerűbbé
tételéhez szükségesek, ahhoz, hogy megértsük, miért van nagy jelentősége a
kezelés végeredményében a különböző befolyásoló fizikai tényezőknek. Saccharomyces cerevisiae pékélesztő
szuszpenziót különböző kibocsátott teljesítményekkel kezeltünk 1,117MHz
frekvencián és mértük a tizedelési időt (D). A tizedelési időintervallum (D) az
a terminus, amely mellett a szuszpenzióban lévő sejtek élő sejtszáma a
kiindulási tizedére csökken. Mivel ezt általában a fizikai kezelések esetében
exponenciálisra vesszük, ezért ez az időben egy állandó érték (log-normál
diagrammban egyenes), vagyis 107/ml-ről 106/ml-re
ugyanannyi idő alatt csökken a sejtszám, mint 101/ml-ről 100-ra. A mért élő sejtszámokból a tizedelési idő (D) meghatározása a
következő [11-12]. képletek alapján történt: k
= ((2,303 / (t-t0)) * lg (N0 / Nt) [11] D
= 2,303 / k [12] Az egyenletben az (N) a túlélő sejtszám, melynek változása
(t) idő alatt arányos a mindenkori sejtszámmal, és ahol a (k) arányossági
tényező a pusztulási sebességi együttható, vagyis a fajlagos pusztulási
sebesség, (N0) a kezdeti sejtszám (t0) időpillanatban és
(Nt) a túlélő sejtszám (t) időpillanatban. A mikrobapopulációk pusztulásának alapegyenlete ([13].
képlet): Nt = N0 * e –k(t-t0)
[13] A [13]. egyenlet azonos az exponenciális szaporodás egyenletével,
csak az együttható negatív előjelű. A 38. ábra a Saccharomyces
cerevisiae pékélesztőgomba D értékeit mutatja különböző kibocsátott
ultrahang teljesítmények mellett. 38. Ábra:
„D” értékek alakulása a kibocsátott ultrahang teljesítmények függvényében 2*107/ml
koncentráció mellett (Forrás: Lőrincz, A., 2003) A 38. ábrán látható, hogy a “D” vagyis a tizedelési idő érték a
teljesítmény növekedésével fordított arányban változik. Azaz minél nagyobb
teljesítményeket alkalmaztunk, annál kisebb D értékeket kaptunk. Amennyiben egy másik faktort, a sejtkoncentrációt is figyelembe
vettünk ennél a vizsgálatnál a tranziens kavitáció (2.3.2.1. fejezet)
akusztikai jelensége mellett, úgy a 39. ábrát kaptuk. 39.
Ábra: A Saccharomyces cerevisiae
rezisztenciasíkja különböző alkalmazott ultrahang teljesítmények és
sejtkoncentrációk mellett (Forrás: Lőrincz, A., 2003) Jól megfigyelhető, hogy a sejtkoncentrációk és a D értékek egyenes
arányban viszonyulnak egymáshoz az akusztikai kavitáció jelensége mellett.
Tehát a D értékek az alkalmazott ultrahang teljesítménnyel fordított, míg a
sejtkoncentrációval egyenes arányban állnak. Azt is megfigyelhetjük, ha a 35.
és a 38. ábrát gondosan szemügyre vesszük, hogy mindkét kezelt mikroorganizmus
faj esetében hatással volt a koncentráció, illetve az alkalmazott teljesítmény
a sejtek túlélésére. Például figyeljük meg a 6W/cm2 teljesítmény
melletti kezelés hatását mindkét mikroorganizmus fajra. Az összehasonlítás a
közel azonos kiinduló csíraszámok, illetve a tranziens kavitáció jelensége
miatt megtehető. Látható, hogy a Pseudomonas aeruginosa baktérium esetén
serkentő, míg a Saccharomyces cerevisiae élesztőgombánál pedig gátló,
roncsoló hatása van ennek a kezelési szintnek. A 2.6.6. fejezetben erre a
hatásra természetesen találhatók biofizikai magyarázatok, azonban ebben az
esetben, bár jelen tanulmány nem ennek bizonyítására irányul elsősorban, mégis
könnyű belátni, hogy amennyiben mindkét sejttípus jelen van a hangtérben a
besugárzás alatt, úgy azokra azok egymáshoz viszonyított sejtszámának és az
alkalmazott ultrahang intenzitásnak a függvényében eltérő (serkentő és gátló)
hatások érvényesülhetnek. Ezek alapján pedig ezek a serkentő és gátló hatások
célirányosan befolyásolhatóak, így kialakítható a fajok közötti szelektív
ultrahangkezelés is. A fenti példát követve tehát 6W/cm2
teljesítmény mellett kiirtható az élesztőgomba a baktérium mellől, vagyis az
egyik faj a másik mellől, ami nagyon fontos megfigyelés. Itt térek vissza még egyszer a koncentráció fontosságához, amely
alapvető hatással van az ultrahangtérben kialakuló akusztikai jelenségekre.
Abban az esetben, hogyha túl magas koncentrációt, vagy túl alacsony akusztikai
nyomás amplitúdót (ultrahang intenzitást) alkalmazunk, úgy leállhat a kavitáció
és akusztikai állóhullám alakul ki. Nézzük ez milyen drasztikus eredménnyel jár
a sejtroncsolás mérvadó viszonyszámára, a D értékre (40. ábra). 40. Ábra: Állóhullám
melletti tizedelési idők különböző sejtkoncentrációknál 9W/cm2
mellett, 4 ismétlésből, Saccharomyces cerevisiae esetén (Forrás:
Lőrincz, A., 2003) Látható a 40. ábrán, hogy 9W/cm2 teljesítmény mellett
az élesztőgomba D értékei fordított arányban változtak az alkalmazott kiinduló
sejtkoncentrációkkal az állóhullám akusztikai jelensége mellett (39. ábrán az
is látható, hogy a tranziens kavitáció mellett, a kiinduló koncentrációkkal
egyenes arányban változnak a D értékek, tehát az állóhullámmal ellentétesen,
ami ismét egy szelekciós tényező). Számunkra most azonban elsősorban az a
fontos, hogy az addigi kavitáció melletti 100 másodperc körüli D értékek (38.
ábra) 1500 másodperc körülire növekedtek 2*107/ml koncentráció
környékén (40. ábra), az állóhullám kialakulásának következtében, ami
egyszerűen gondosabb odafigyeléssel, kísérletek, labor, vagy ipari munka
szakszerű tervezéssel kiküszöbölhető lenne, amennyiben sejtroncsolást
folytatunk. Tehát sejtroncsolásnál a tranziens kavitáció hallható hanghatásának
megfigyelésére kell törekednünk (21. ábra)! Ha megfordítom a kapott eredmények értelmezését, akkor elmondható,
hogy a fermentáció során a hangtérben lévő sejtek leválasztása, szeparációja
állóhullám segítségével különösen annál is inkább ajánlott (4.2.1.2. fejezet),
az előzőekben vázolt technológiai előnyökön kívül, mert állóhullám során nem
jelentős (0,5% alatti) a sejtek vitalitás csökkenése. Ennek oka a ritkán
előforduló sejtek általi akusztikai erővonal átlépések, illetve a hangtérben
eltöltött rövid tartózkodási idő. |