Tisztelt Látogató!

    Üdvözlöm a Magyar Aktív Ultrahang Portálon!

    Kérjük, tekintse meg új oldalunkat a www.ultrahangtechnika.hu linken! Az oldal kifejezetten ultrahangos készülékekkel foglalkozik.

    Engedje meg, hogy néhány szóban bemutassam magamat, illetve a portált.

    Az aktív ultrahangra alapozott technikák évtizedekkel ezelőtt hazánkban nagy jelentőséggel bírtak. Ezután az aktív ultrahangra alapozott, illetve az ezt alkalmazó technológiákat az olcsó kommersz tömegtermelésre alkalmas eljárások kiszorították a termelésből, melynek során ez a tudományterület sajnos évtizedekre kiszorult a frekventált pozíciójából.
    Az utóbbi másfél évtizedben azonban a tendencia megfordult. Ma a tömegtermelés helyett a minőségi szemlélet, a nagy hozzáadott érték és a hatékonyság képviseli a prioritásokat. Ezzel összhangban a termelési technológiák robbanásszerű fejlődésnek indultak, olyan, korábban kuriózumnak minősített elemeket, eljárásokat alkalmazva rutinszerűen, melyek alkalmasak a fenti célok eléréséhez.
    Az aktív ultrahang napjainkban még nem nyerte vissza korábbi jelentőségét, viszont tudományosan egyértelműen alátámasztott módon sok technológiában meg lenne a helye és szerepe, melyről a Magyar Aktív Ultrahang Portál (MAUP) az érdeklődőknek értékes, mértékadó, nem túldimenzionált tájékoztatást kíván nyújtani az alap és alkalmazott tudomány, illetve az alkalmazástechnika aktualitásaival kapcsolatban.
    Magam közel tíz éve foglalkozom aktív (>1W/cm2) ultrahangok és hatásaik tanulmányozásával. Ez idő alatt a szakmát a fizikai alapjaitól, a legalapvetőbb berendezések elkészítésétől kezdve olyan kiváló mestertől tanulhattam, mint például Prof. Dr. Greguss Pál.
    Később a biofizikai és kémiai hatásmechanizmusok tanulmányozására koncentráltam, ma pedig a speciális alkalmazástechnikákra történő megvalósítások kidolgozása és a tudományos újdonságok feltárásai jelentik számomra a kihívást.
    Kiterjedt szakmai könyvtárral és számítógépes adatbázissal rendelkezem, melyek által az aktív ultrahanggal kapcsolatos legfrissebb nemzetközi eredményekről első kézből informálódom. Célom az aktív ultrahangra alapozott technológiák hazai és nemzetközi propagálása, terjesztése. A speciális alkalmazástechnikai lehetőségek ipari megvalósításán túlmenően, általános alkalmazású nagyteljesítményű rendszerek tervezésével, építésével és forgalmazásával is foglalkozom.

    Amennyiben érdeklődik a tudományterület, vagy az alkalmazástechnika lehetőségei iránt, kérem, keressen, segítségemmel szívesen állok rendelkezésére.

Dr. Lőrincz Attila

Mosonmagyaróvár, 2006.

A Portálon található információk szerzői jogvédelem alatt állnak, azok másolása, megváltoztatása, nyilvánosságra hozatala jogi eljárást von maga után.